Любопитно за нея и за него

Установено е, че сърцето на жените  е по-малко от мъжкото, поради което  бие по-бързо. То прави средно по 80 удара в минута, докато при мъжете те са 60-70. Кръвта при мъжете е средно с 10 % по-гъста, което е предпоставка за по-леснот

2011-06-10 22:48:48
Любопитно за нея и за него
Установено е, че сърцето на жените  е по-малко от мъжкото, поради което  бие по-бързо.
То прави средно по 80 удара в минута, докато при мъжете те са 60-70.

Кръвта при мъжете е средно с 10 % по-гъста, което е предпоставка за по-лесното образуване на тромби. По тази причина, мъжете получават три пъти по-често ранни и внезапни инфаркти или инсулти, особено между 40 и 55 години.  Любопитно е, че по-агресивният и сексуален тип ‘мачо’ е по-засегнат, докато самотниците имат по-издържливо сърце.  

При жените инфаркти настъпват чак около 60-65 г., когато те понасят по-тежко сърдечните пристъпи и по-често умират от тях.

Теглото на женския мозък е с 12 % по-малко от това на  мъжкия и затова кръвоснабдяването в него е 1,3 пъти по-активно.  При направено  томографско изследване на 200 души на възраст между 18 и 80 години,  учените са установили, че тъканите на мъжкия мозък се износват 1,5-2 пъти по-бързо, отколкото на тези на женския. За едно и също време в женския мозък протича с 15 % повече кръв, отколкото в мъжкия. Смята се, че именно това е причината мъжете по-често да получават инсулти или да страдат от болестта на Алцхаймер.

Установено е, че новроните на мъжкия мозък започват да се обновяват 1,5 пъти по-бавно, отколкото при жените. Именно поради тази причина деменцията, т. нар. старческо слабоумие, по-често се среща при силния пол.

Любопитно е, че инфекциите се отразяват по различен начин на  жените и мъжете.
Инфекциозният паротит, по-известен като заушка, не влияе върху здравето на момичетата, докато при момчетата създава риск за безплодие.  Рубеолата пък е по-опасна за жените,  тъй като може да повлияе на репродуктивната им функция. Ако жената боледува от тази шарка по време на бременност, в 50 процента от случаите детето се ражда с  най-различни аномалии, вкл. слепота.

Циститът  засята 3 пъти по-често жените. Поради техните анатомични особености, инфекцията по-често попада в т пикочния им  мехур.   Уретритът пък си е типично мъжко заболяване.

Жените трябва да са наясно, че целулитът е физиологическа норма, вторичен полов признак.  Ако той се среща при мъжете, това е сигнал за нарушения  в ендокринната им система и е необходимо да се проверят хормоните на  задстомашната и щитовидната жлеза.  Остеопорозата пък е най-често срещана  при жените - през време на климакса техните кости стават по-крехки поради заниженото съдържание на  калций. А за калциевия обмен отговорни са женските хормони - естрогените.

Засиленото окосмяване при жените е признак за хормонални проблеми. При мъжете хипоталамусът е 1,3 пъти по-голям  и половият хормон тестостерон се изработва в голям обем.  Затова в секса мъжете като правило са по-активни и дори агресивни.


Болестите  засягат мъжете и жените по различен начин. Мъжете страдат 2 пъти по-често  от язва на стомаха, отколкото жените.  Женският имунитет е 1,5 пъти по-силен от мъжкия, затова  жените имат по-висока устойчивост към всички инфекции - от хрема   дори до ...СПИН.  Цироза на черния дроб се среща при мъжете 4-5 пъти по-често отколкото при жените.  Шизофренията е почти еднакво разпространена  сред двата пола, но все пак мъжете са малко повече.  Жените са по-добре със слуха, защото успяват да уловят повече  гласови  оттенъци.  С очите, обаче, не е така, те по-трудно определят разстоянието до определен предмет.

Температурата на мъжкото тяло е средно с 0,2  градуса по-висока. Мъжете имат и 1,5 пъти повече потни жлези. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия